jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

Wat je van beren leren kan: het Teddy Bear Hospital

Meeste ouders kunnen het beamen: veel kinderen zijn geen fan van het ziekenhuis en associëren het ziekenhuis met ziekte en benauwende, langdradige en soms pijnlijke medische onderzoeken en behandelingen. Bovendien weten ze vaak niet goed wat hen te wachten staat en die angst voor het onbekende verergert de situatie.
Om die redenen is het ‘Teddy Bear Hospital’ in het leven geroepen dat sinds 2014 doorgaat in het Universitair Ziekenhuis Brussel. Kinderen tussen vier en zeven jaar maken spelenderwijs kennis met dokters en de ziekenhuisomgeving. De kleuters nemen hun ‘zieke’ knuffel mee naar het UZ Brussel en worden begeleid door studenten geneeskunde om hun knuffel te genezen. Daarbij voeren ze zelf het onderzoek uit in samenwerking met de studenten en ze bezoeken verschillende posten: een huisarts met goed advies, een tandarts met poetsadvies, het labo voor een ‘bloedonderzoek’ en de apotheker. Vervolgens opereren ze hun knuffel in het operatiekwartier, laten ze een röntgenfoto nemen en krijgt de knuffel een gipsverband. Tot slot bezoeken de kinderen een ziekenwagen en op het einde worden de knuffels gezond verklaard.
Het Teddy Bear Hospital project is in het leven geroepen om de deelnemende kinderen hun angst voor medische onderzoeken, ingrepen en de ziekenhuisomgeving te helpen overwinnen. Terwijl de kinderen op speelse wijze hun knuffel genezen, kunnen ouders bovendien een initiatiecursus ‘EHBO bij kinderen’ volgen ze beter kunnen ingrijpen wanneer hun kind zich kwetst. Dit zijn alvast enkele sfeerbeelden van de vierde editie van het ‘Teddy Bear Hospital’ in het UZ Brussel op 18 maart 2017 waar 86 kinderen aan deelnamen.

De kinderen maken samen met studenten geneeskunde röntgenfoto van hun ‘zieke’ knuffels.

Na de operaties zijn alle Teddyberen en andere knuffels intussen aan de beterhand.

Tienkoppig kinderkoor zingt uit volle borst ’tu-taa’.