jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

Wandelen in het MIAT

Het MIAT in Gent is een schitterend museum: “Museum over Industrie, Arbeid en Textiel”. Je ziet er onder andere de stoomspinmachine die Lieven Bauwens (1769-1822) onderdeel per onderdeel naar Gent smokkelde vanuit Engeland. Hadden de Britten hem gevat dan werd hij ter dood veroordeeld. Maar met 32 heen en weer reizen in 1797 en 1798 tussen Gent en Engeland en alles verpakt in kisten waarin net zo goed tabak had kunnen zitten, glipte Lieven Bauwens door de mazen van het Engelse net. En hij construeerde in Gent de meest progressieve en moderne weverij van de wereld. Amoureuzen van het MIAT zorgen ervoor dat die oude machines bij wijlen nog werken. Maar in 2015 staat zo’n oude machine eerder op instorten. Zo ook zal het lot van de kerncentrales zijn. In 1950 gebouwd staan ze nu stilaan op instorten. Het grote verschil tussen een versleten spinmachine en een verouderde kerncentrale is echter dat iedereen zonder enig gevaar langs de spinmachine mag wandelen terwijl de versleten kerncentrale nog voor eeuwen giftig en radioactief zal zijn. Een kind begrijpt dat een wereld die volgebouwd is met afgedankte kerncentrales onbewoonbaar zal zijn. Uit dit verhaal zal blijken dat vooral centrales die Uranium als splijtstof gebruiken een permanent gevaar voor de toekomst zijn. Een kind wel maar Maria van der Hoeven niet. Deze in 1949 geboren Nederlandse is het hoofd van IEA: “Internationaal Energie Agentschap”. Ze is Rooms Katholiek en gedijt onder de koepel van het CDA (Christen Democratisch Appel). Ze vertelde onlangs doodleuk op de VRT dat kolencentrales vervuilend zijn en dat er dus maar één optie was voor de energielevering van de toekomst: kerncentrales, kerncentrales en kerncentrales. Tot het laatste korreltje Uranium-erts erdoor opgesoupeerd wordt.

__________________________________________________________________

“Kernergie uit Uranium of Thoirum is geen keuze tussen pest en cholera, maar eerder tussen de pest en een zware verkoudheid. Natuurlijk wensen we niemand een zware verkoudheid toe.”

__________________________________________________________________

Ik schrijf deze reeks samen met prof. Hubert Rahier om een antwoord te zoeken op de vraag: hoe ziet energie in 2050 eruit? We stellen hier niet de vraag of kernenergie al dan niet noodzakelijk zal zijn voor die niet zo verre toekomst. Een wereld die (door sommigen) voorspeld wordt van bewoond te worden door 9 miljard mensen in 2050 en 12 miljard in 2100 heeft wellicht een grote nood aan energie.De inhoud van mijn bijdrage is alleen: als de wereld niet zonder kernenergie voort kan, dan is het crimineel om te blijven kiezen voor Uranium als splijtstof (pest) terwijl Thorium een duidelijk minder slechte keuze is. Dus geen keuze tussen pest en cholera, maar eerder tussen de pest en een zware verkoudheid. Natuurlijk wensen we niemand een zware verkoudheid toe. De klimaattop in Parijs zorgt ervoor dat iedereen een mening ontwikkelt over de klimaatverandering en energie. Ik moedig iedereen aan om zich dit topic aan persoonlijk aan te trekken en zich erover te informeren. Deze reeks is dan ook bedoeld om (onder andere) Maria van de Hoeven ertoe aan te zetten om zich wat in te leven in wetenschappelijk inzicht eerder dan om het even wat te vertellen!

We Are Paris

Wtnschp is trotse partner in “We Are Paris”, de klimaatactie die de 2015 United Nations Climate Change Conference in een breder perspectief plaatst. In het midden van één van de belangrijkste conferenties ooit lanceren we het dossier “Energie in 2050” in de hoop beleidsmakers, activisten en het volk wetenschappelijk te informeren over energie. Voor meer van onze artikels over klimaat en klimaatverandering, neem zeker een kijkje op www.weareparis.be!