jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

Onze 12 populairste wetenschapsboeken

Om tussen alle Kerst-, Nieuwjaars- en familiefeesten door de geest even op niet-alcoholische wijze te verruimen heeft onze redactie een “must read/watch list” opgesteld! We geven je 12 boeken, series of filmpjes mee waar wij allemaal gek op zijn!

1. A Short history of nearly everything 

Moet je absoluut gelezen hebben! Auteur Bill Bryson doet op een heel toegankelijke en vaak grappige manier verschillende wetenschappelijke domeinen uit de doeken: met veel aandacht voor de persoonlijke verhalen van de wetenschappers die de ontdekkingen deden.

2. The Pale Blue Dot

Een kippenvelmoment met de legendarische Carl Sagan!

3. A Green History of the world 

Een boek uit 1991 dat vandaag  nog steeds zo relevant is: Clive Ponting schrijft over de oneindige drang van de mens om als beschaving te groeien en de eindige grondstoffen die dat onmogelijk maken.

4. Gevonden! 

Omdat je toch íéts moet afweten van het BEH-boson dat in feite hier in ons land voorspeld is geweest. Steven Stroeykens, wetenschapsredacteur bij De Standaard, schept een leuke context, met het verhaal rond de ontdekking.

 

5. Coast 

Een team historici, antropologen, biologen en ingenieurs trekt de Britse kust rond. Tijdens elke aflevering komen verschillende aspecten van dat stukje kust aan bod. Heel afwisselend, altijd boeiend en met prachtige beelden van de zomerse Britse kuststreken. Ideaal om bij weg te dromen op een donkere winteravond! 

 

6. Expedition Borneo

De meest geeky biologen brengen de biodiversiteit van Borneo in kaart op hun eigen soms stuntelige manier!

 

7. The Ages of Wonder 

Richard Holmes brengt het verhaal van de wetenschappers-avonturiers in de late achttiende en vroege negentiende eeuw. Ballonvaarders, paradijselijke eilanden, bijna fatale experimenten met lachgas en last but not least Humphry Davy (foto rechts): de eerste wetenschapscommunicator met de status van een rockstar!

 

8. Cosmos. A Spacetime Odyssey

Astrofysicus Neil deGrasse Tyson maakt een vervolg op Cosmos – A personal voyage van zijn grote idool Carl Sagan. Met zijn “Ship of the Imagination” neemt hij  je mee naar de toekomst, de verste uithoeken van ons universum of een cel in je eigen lichaam. De special effects zijn adembenemend en je zal nog nooit zo’n poëtisch wetenschappelijk verhaal gehoord hebben!

 

9. Freakonomics en Superfreakonomics

Een journalist (Stephen J. Dubner) en een econoom (Steven Levitt) komen samen om de economie achter het leven uit te leggen. Pop cultuur, economie, sociologie en criminologie worden met elkaar vermengd in een humoristisch en goed leesbaar boek!

10. Human Planet

Deze docureeks brengt de relatie tussen de mens en zijn natuurlijke omgeving op een manier die ontzettend tot de verbeelding spreekt! Met nooit-eerder geziene adembenemende beelden!

11. De Ondergang 

Waarom gaan sommige samenlevingen ten onder en anderen niet? Auteur Jared Diamond verdiept zich in deze vraag in het boek “De Ondergang”. In deze Ted Talk krijg je een kortere (maar mindere goeie) versie van het verhaal, maar je ziet wel zijn geweldige comb-over!

12. Life of the Undergrowth

Bijna tien jaar oud maar het verandert de manier waarop je naar creepy critters kijkt, of om het met George McGavin’s quote te zeggen: ‘Being much smaller, insects may not have the immediate and understandable appeal of the ‘furries or featheries’, but take the trouble to look closer and you will find spectacular elegance and awe-inspiring design’. Die quote komt trouwens uit het boek ‘Essential Entomology’, heel erg interessant boek voor wie zich écht wil verdiepen in de entomologie.