jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

Terugblik VUB Kinderuniversiteit

VUB Kinderuniversiteit ging dit voorjaar in première met een denderende KICK-OFF. In het najaar opende de Kinderuniversiteit haar deuren voor een reeks van maar liefst 11 workshops. Brusselse leerlingen konden opnieuw een bezoek brengen aan de universiteit, waar ze als échte studenten in échte leslokalen en labo’s workshops volgden bij onderzoekers. En dat deden ze met veel nieuwsgierigheid en motivatie! Andere klassen kregen op school bezoek van VUB-studenten die hen uitdaagden met verschillende STEM-activiteiten.

De leerlingen van het Boodschapinstituut uit Schaarbeek doken in het laboratorium tijdens de workshop “Een wereld vol microben: altijd en overal”. Waar vinden we microben terug? Wat kunnen we doen om niet ziek te worden? Wat is antibiotica en wat is een vaccin? Deze en andere vragen onderzochten ze onder begeleiding van doctoraatsstudente Jolien De Munck. Zij volgde samen met 8 andere onderzoekers een opleidingstraject om een workshop op kindermaat te maken.

De kinderen onderzochten de wondere wereld van bacteriën in een écht VUB-labo.

En werken met dat labomateriaal is een heel avontuur…

Wetenschappers (in spé) zijn doortastend: ook de bacteriën op de GSM van de juf werden onder de loep genomen…

En die microben wegwassen? Dat doe je zo!

Foto’s: Sarah Leuridan

Dankzij VUB Kinderuniversiteit kunnen kinderen al op jonge leeftijd proeven van wetenschap en het hoger onderwijs. Kinderen ondervinden op een leuke, laagdrempelige manier dat ze welkom zijn aan de universiteit en dat studeren voor iedereen is, ongeacht je sociale, economische of culturele achtergrond. Want jong geleerd is oud… gestudeerd?

VUB Kinderuniversiteit wordt gerealiseerd met de steun van VUB alumni en de fondsen Ernest Solvay en Immobel, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.