jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

Niet te missen activiteiten op Wetenschapsfestival Brussel 2023

“Dit. Wil. Je. Niet. Missen!” Dat staat te lezen op de homepagina van Dag van de Wetenschap. Want op zondag 26 november is het weer zover. En ze hebben he-le-maal gelijk, want ook wij knallen er dit jaar weer op los op het Wetenschapsfestival Brussel in Muntpunt. Kom je mee ontdekken, checken, proberen, creëren, bestuderen en vooral … amuseren? Speciaal voor jou hebben we al 10 niet-te-missen activiteiten opgelijst.

Wetenschapsbox

1. Creatief programmeren met micro:bit

Een microbit is een kleine computer ontwikkeld door de BBC om jongeren te leren programmeren. Tijdens de workshop leer je een aantal leuke spelletjes, zoals een bibberspel, programmeren met de microbit. Daarna is het jouw beurt! Fantaseer erop los en maak de meest unieke creaties. Tijdens deze workshop krijg je een introductie tot de programmeertaal Scratch (een visuele programmeertaal geschikt voor jongeren vanaf 8 jaar), of Python (als je al ouder dan 12 jaar bent of eerdere ervaring hebt).

2. Maak een DNA-halsketting

Wist je dat elke cel van je lichaam alle informatie bevat die jou uniek maakt? Die informatie zit gecodeerd in je DNA, ofwel Deoxyribonucleïnezuur (in het Engels Deoxyribonucleoid acid). Wetenschappers kunnen met deze informatie ziektes opsporen of met zekerheid weten of het om de juiste persoon gaat.

Om DNA te bestuderen moet je het eerst uit de cellen halen. In deze workshop zullen we tonen dat dit helemaal niet zo moeilijk is! Nadat je jouw DNA uit je wang hebt gehaald zal je het laten neerslaan, zodat het zichtbaar wordt als witte slierten. Deze witte slierten (jouw DNA) zal je uiteindelijk verwerken in een glazen flesje dat je kan dragen als halsketting! DNA-wesome! 🧬

3. VUB Kinderuniversiteit

Doe mee met de VUB Kinderuniversiteit en duik in een wereld vol spannende ontdekkingen!

Heb je je ooit afgevraagd waarom bepaalde kazen een bijzondere geur hebben? Of wil je samen een ideale school ontwerpen? Zoek je mee naar de goede en slechte soldaten die jouw lichaam bewaken? Ontdek fascinerende verhalen over vulkanen, ons immuunsysteem, robots en nog zoveel meer.

campagnebeeld VUB Kinderuniversiteit logo

Onderzoekers vertellen spannende verhalen over hun werk en laten je zelf dingen uitproberen. Speciaal voor kids vanaf 9 jaar! Elke 30 minuten begint er een nieuw avontuur met toffe workshops. Ontdek, leer en speel mee in de wonderlijke wereld van de wetenschap!

4. Eet je sterk met peulvruchten

Heb jij een boontje voor linzen? Of kom je graag meer te weten over tofu en tempeh? Wij dompelen je onder in de voordelen van peulvruchten zoals kikkererwten, tuinbonen en soja. In een leuke oefening leer je peulvruchten herkennen in verschillende gerechten. Kom je sterk eten aan de stand op de wetenschapsmarkt!

5. Controleren de bacteriën in je darm je gevoelens?

Wist je dat de bacteriën in je buik mogelijk een rol spelen in hoe je je voelt? Duik met ons in de fascinerende wereld van de darm-hersenconnectie. Leer hoe deze kleine organismen invloed kunnen hebben op onze emoties en gemoedstoestand. Van buikkriebels tot hersenkronkels, kom alles te weten over deze verbazingwekkende samenwerking tussen je darmen en brein.

Heliwi

6. Escape rooms

Structural Biology Brussels Escape Room

Tijdens een onderzoek in het laboratorium wordt een wetenschapper plotseling erg ziek … Kun jij met behulp van de aanwijzingen in het labo én jouw kennis over DNA en eiwitten de oorzaak én een oplossing vinden?

Escape The DataBuzz

Los de puzzels over online privacy en personal data op en ontsnap uit de Databuzz! DataBuzz is het eerste 100% elektrische, mobiele lab dat allerlei nieuwe educatieve technologieën naar Brussel brengt. DataBuzz wil de datageletterdheid van de Brusselse bevolking verhogen, zodat iedereen vlot zijn weg kan vinden in onze digitale samenleving.

Je leert op de DataBuzz met moderne technologieën over:

online privacy
tracking cookies
artificiële intelligentie
datavisualisatie

7. Light painting: schilderen met licht

Laat je creativiteit en fantasie de vrije loop en creëer een spectaculair kunstwerk met licht! Lightpainting is inspirerend en superleuk om te doen. Schrijf een woord of je naam, teken je eigen silhouet en geef jezelf vleugels, of maak een uniek portret van en/of met je vrienden of familie … Met lichtgraffiti kun je alles maken!

8. amai! – Artificiële Intelligentie voor iedereen

Artificiële intelligentie (AI) is echt overal. AI bepaalt het volgende filmpje dat je op TikTok of Netflix te zien krijgt. AI waakt erover dat je bankrekening niet gehackt wordt. Achter de kortste rijroute die Google Maps of Waze je aanbevelen – je raadt het al – zit AI.

Bij de amai!-stand op de wetenschapsmarkt kun je kennismaken en experimenteren met artificiële intelligentie. Test je kennis met de AI-quiz, verken AI-toepassingen en speel AI-spelletjes.

9. Maak je eigen chemische plantentuin

Hier maak je je eigen chemische plantentuin. Je ‘zaait’ verschillende soorten zoutkristallen in een vloeistof en in amper enkele minuten groeit het kristalletje uit tot iets wat heel erg op een plantje lijkt. Is het dood of levend? Waarom dachten wetenschappers heel even dat ze leven op Mars gevonden hadden? En wat heeft zo’n chemische tuin met ijs te maken? Ontdek het allemaal terwijl je je eigen chemische tuintje kweekt.

Heliwi

Het Wetenschapsfestival Brussel mikt op alle leeftijdsgeneraties; er is voor ieder wat wils. Ook voor kinderen! Ga naar de kinderbalie voor meer informatie over onze kindvriendelijke activiteiten (vanaf 6 jaar). Een tip van de sluier: kinderen kunnen hun eigen studentenkaart aanvragen en stickers verzamelen om zo hopelijk ook af te studeren aan het einde van hun festivalbezoek!

Praktische details

Wanneer? 26/11/2023 10u-17u
Waar? Muntpunt, Muntplein 6, 1000 Brussel
In groep? Kom je met meer dan acht? Gelieve ons te contacteren.
Vragen? contact@wtnschp.be of 02 629 13 40

ARTIKELAFBEELDINGEN: VUB RESEARCH & ADOBE STOCK