jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

Neurosky: test dit stukje SciFi op de Dag van de Wetenschap!

Misschien heb je ooit wel al eens een EEG laten nemen in het ziekenhuis: je hoofd krijgt dan een mutsje op van elektroden die de elektronische signalen in je hersenen meten (zie foto onder). Een EEG wordt gebruikt om bijvoorbeeld epilepsie of slaapstoornissen op te sporen. Het Amerikaanse bedrijf Neurosky gebruikt onder andere deze techniek om producten zoals Mindwave, die onze hersenen in staat stellen met een computer te interageren, te ontwikkelen.

EEG, hoe werkt het?

Onze hersenen bestaan uit miljoenen neuronen die met elkaar in verbinding staan. Elke interactie tussen neuronen creëert een minuscule elektrische ontlading: de vele gelijktijdige ontladingen maken een hersengolf die dan kan worden gemeten op de schedel. De interactiepatronen tussen neuronen worden door Neurosky voorgesteld als emotionele toestanden zoals ‘geconcentreerd’ of ‘ontspannen’.

Het resultaat van de metingen krijgen we in frequenties en amplitudes te zien, de hoeveelheid hertz bepaalt dan welk type hersengolf, en dus welke emotionele toestand, de proefpersoon ervaart. Zo is er bijvoorbeeld de Alpha golf tussen 8 en 12 hertz die wordt geassocieerd met relaxatie en kalmte.

Neurosky gebruikt deze techniek voor spelletjes, maar droomt ook van toepassingen in het onderwijs en de gezondheidssector.

 

Op de Dag van de Wetenschap 2014 demonstreerden onze onderzoekers hoe de Mindwave werkt en kon je zelf het hightech ‘speeltje’ eens uittesten!