jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

2 VUB’ers genomineerd voor prijs wetenschapscommunicatie

De Koninklijke Vlaamse Academie van België en de Jonge Academie reiken jaarlijks de “onderscheidingen wetenschapscommunicatie” uit aan wetenschappers met een uitzonderlijke verdienste in wetenschapscommunicatie. De jaarprijzen worden uitgereikt aan onderzoekers die zich gedurende de voorbije twee jaar intensief hebben ingezet voor een concreet project rond wetenschapscommunicatie. Daarnaast ontvangt een éminence grise in de wetenschapscommunicatie de loopbaanprijs. Dit jaar ontvangt Jean-Jacques Cassiman (KU Leuven) de loopbaanprijs de inspanningen die hij zijn hele loopbaan lang leverde om de genetica en zeldzame ziektes onder de aandacht te brengen bij de brede samenleving.

De jury selecteerde twee VUB wetenschappers voor de jaarprijzen.

Prijsuitreiking bijwonen?

De laureaten worden op 27 november feestelijk ingehuldigd in het Paleis der Academiën. Jij kan er bij zijn! Schrijf je hier in voor de prijsuitreiking.

Marc Kochzius trekt er al jaren op uit, ukelele en duikbril in de hand, om met aanstekelijk enthousiasme te vertellen en te zingen over zijn onderzoeksdomein, de mariene biologie. Hij maakte op die manier al honderden kinderen warm voor de wetenschap tijdens kinderlezingen in Technopolis of op de Dag van de Wetenschap. Marc gaf daarnaast al verschillende stand-up comedy acts tijdens Bright Club en brengt nu in videoblogs verslag uit van zijn meest recente excursie naar Hawaï.

Jij kan helpen om Marc nog eens extra in de bloemetjes te zetten voor zijn initiatieven in de wetenschapscommunciatie door op hem te stemmen voor de publieksprijzen. Dat kan via de website van EOS.

Sam Poppe communiceert al jaren over zijn onderzoeksdomein: vulkanen. Zo werkte hij mee aan Hazagora, het educatieve bordspel over georampen (waarvoor zijn collega Sophie Mossoux in 2015 onderscheiden werd met een jaarprijs). Recent kon je hem ook aan het werk zien bij de Universiteit van Vlaanderen.

De jury waardeerde vooral zijn inspanningen van het afgelopen jaar om bij te dragen aan een correcte en meer genuanceerde berichtgeving over vulkanen in de pers. Dat deed (en doet) hij in eerste plaats via twitter (@sampvolcano), maar ook als populair-wetenschappekijk blogger.

Sam rekent op jou om de EOS publieksprijs te winnen. Stem op hem via de EOS website.