jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

Natuur & Milieu

Maatschappij

Gezondheid

Technologie & Wetenschap

Geschiedenis

Geschiedenis

11 willekeurige weetjes over Kerst!

11 willekeurige weetjes over Kerst!

Zal je na het uitgebreide kerstdiner nood hebben aan wat licht verteerbare wetenschap? Dit artikel is de ideale manier om ergens tussen de gigantische kalkoen en de jaarlijkse ijstaart in, je gezin met je wetenschappelijke wereldwijsheid te imponeren!

Meten is weten: hoe we vroeger al zoveel wisten over de wereld

Meten is weten: hoe we vroeger al zoveel wisten over de wereld

De zoekende mens heeft altijd alles wat aan zijn neus voorbijkwam gemeten om tot een beter begrip te komen van de natuur. Meten is weten. In deze bijdrage leidt astrofysicus Walter Van Rensbergen je langs een handvol fundamentele waarnemingen die beetje bij beetje de visie van de mens op de natuur hebben gevormd. Deel 1: het zonnestelsel

Paleontoloog gespot

Paleontoloog gespot

In de badlands van de Oldman Formatie uit het Laat Krijt van Alberta, Canada struikel je als het ware over dinosaurus beenderen. Paleontoloog Koen Stein toont hier de resten van een knie van een hadrosauriër die ongeveer vijf à zes meter lang was.

From Indiana Jones to Lab techniques

From Indiana Jones to Lab techniques

We, humans, are always fascinated by our past. Not only by our own, ‘personal’ past but also by the collective family tree of all humanity, the history of civilizations that existed thousands of years ago. But have you ever wondered: how do we actually learn about the past?

#FFF: Zes Zeevarende Zegswijzen

#FFF: Zes Zeevarende Zegswijzen

Aan lagerwal raken, bakzeil halen, ruimschoots… We gebruiken voortdurend nautische uitdrukkingen. Deze Fun Fact Friday ter gelegenheid van de Tall Ships Race gaan we op zoek naar de oorsprong van zes zeevarende zegswijzen. Met één bonusfeitje dat je zal helpen om Bakboord en Stuurboord nooit meer te verwarren!

Wandelen in het MIAT

Wandelen in het MIAT

Het MIAT in Gent is een schitterend museum: “Museum over Industrie, Arbeid en Textiel”. Je ziet er onder andere de stoomspinmachine die Lieven Bauwens (1769-1822) onderdeel per onderdeel naar Gent smokkelde vanuit Engeland. Hadden de Britten hem gevat dan werd hij ter dood veroordeeld. Maar met 32 heen en weer reizen in 1797 en 1798 tussen Gent en Engeland en alles verpakt in kisten waarin net zo goed tabak had kunnen zitten, glipte Lieven Bauwens door de mazen van het Engelse net. En hij construeerde in Gent de meest progressieve en moderne weverij van de wereld. Amoureuzen van het MIAT zorgen ervoor dat die oude machines bij wijlen nog werken. Maar in 2015 staat zo’n oude machine eerder op instorten. Zo ook zal het lot van de kerncentrales zijn. In 1950 gebouwd staan ze nu stilaan op instorten. Het grote verschil tussen een versleten spinmachine en een verouderde kerncentrale is echter dat iedereen zonder enig gevaar langs de spinmachine mag wandelen terwijl de versleten kerncentrale nog voor eeuwen giftig en radioactief zal zijn.

#FFF Het einde van de Tweede Wereldoorlog

#FFF Het einde van de Tweede Wereldoorlog

70 jaar geleden eindigde de Tweede Wereldoorlog. In Europa was de oorlog al beëindigd met de Duitse overgave op 7 mei, maar in de Stille Oceaan bleef Japan verder strijden tot het na de Russische oorlogsverklaring en de twee Amerikaanse atoombommen de strijd als hopeloos erkende.

#FFF Waterloo 1815

#FFF Waterloo 1815

Gisteren werd de 200ste verjaardag van de Slag bij Waterloo gevierd. Reden genoeg voor Joachim en Jef (ook wel bekend als Wtnschp's team History) om enkele boeiende trivia over de veldslag bij elkaar te zoeken. Wie meer wil weten, kunnen we Johan Op de Beecks...

#FFF 5 weetjes over de Ardennen

#FFF 5 weetjes over de Ardennen

Het is weer tijd om alle feitjes en weetjes die als loslopend wild in de hoofden van onze redactieleden lopen te bundelen in één kort, maar krachtige, Fun Fact Friday! Omdat het deze week 70 jaar geleden is dat het Ardennenoffensief startte én omdat het Wtnschp-team toevallig deze week samen met de jongens en meisjes van het European Liaison Office in de Ardennen op ware teambuilding is getrokken, is ons thema van vandaag de Ardennen! Ons doel op onze teambuilding: een strategie ontwikkelen om Europa te veroveren met wetenschap en wetenschapscommunicatie, ons geheel eigen Ardennenoffensief zeg maar! Maar daarover later meer, genoeg gepalaverd, back to the facts: