jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

#FFF: 5 weetjes over literatuur

Gisteren ging de poëzieweek van start: een hele week staat over heel Vlaanderen poëzie centraal en daar doen wij graag aan mee! We stellen deze Fun Fact Friday dan ook met plezier in het teken van de poëzie, proza, literatuur met een kleine en grote ‘l’ en de oratoren die dat allemaal verkondigen.

1. Roald Dahl werd echt geïnspireerd door chocolade

Tijdens zijn jonge tienerjaren stuurde de chocoladeproducent, Cadbury, dozen chocolade naar de school om getest te worden door de leerlingen. Dahl zou toen gedroomd hebben van een zelfuitgevonden chocoladereep waarmee hij Meneer Cadbury  mee zou verrassen. Deze chocoladerepen staan bekend als de inspiratiebron van “Charlie and the Chocolate Factory” ten vele andere chocoladeverwijzingen in zijn kinderboeken.

2. “My wallpaper and I are fighting a duel to the death. One of us has got to go.”

Je kan het misschien al raden, maar het behangpapier heeft dit gevecht gewonnen. Oscar Wilde verbleef tijdens zijn laatste dagen in het Hôtel d’Alsace in Parijs, niet meteen het meest verfijnde vakantieoord in de streek. Hoewel het citaat bekend staat als Wildes sterfbed quote, zou hij dit een tijdje voor zijn dood hebben gezegd tijdens één van zijn laatste uitstapjes uit het hotel.

 3. Dure vogels in Amerika

Het duurste boek ter wereld is “The Birds of America” geschreven en geïllustreerd door John James Audubon. Eén van de exemplaren werd een paar jaar terug verkocht bij Sotheby’s voor 11,5 miljoen dollar, een recordbedrag voor een gedrukt boek. Wat maakt dit boek zo duur? Waarschijnlijk de vele gravures van vogels die op ware grootte staan afgebeeld en met de hand zijn ingekleurd. Bovendien bevat het boek uit 1838 ook illustraties van vogelsoorten die ondertussen zijn uitgestoren.

 

4. We zien Sherlock Holmes graag

Met zowel professoren als kleine kinderen in zijn  fanclub, kan deze gevatte detective met zekerheid stellen dat hij graag gezien is. Het is dan ook niet te verwonderen dat het personage al 254 keer op het grote en kleine scherm vertolkt is geweest. Daarmee is het hoofdpersonage van Arthur Conan Doyles detectivereeks officieel het meest geportreteerde menselijk literair personage in film en op televisie.  

5. Lange literatuur

Wanneer wiskundigen en poëten samenkomen, gebeuren er grootse dingen. In de bundel “Cente mille milliards de poèmes” van Raymond Queneau is dat niet anders. Hij spande samen met wiskundige Francois Le Lionnais om tien sonnetten zodanig te bundelen dat ze eigenlijk 10^14 verschillende gedichten vormen. Alle sonnetten hebben hetzelfde rijmschema en dezelfde rijmklanken, elke regel van elk sonnet kan met elkaar gecombineerd worden. Dit zou op die manier één van de langste bundels ooit geschreven zijn, die ongeveer 200.000 jaar in beslag neemt om te lezen.