jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

#FFF: FabLabs en de Maker Movement

Op dinsdag 9 juni bespreken we “De Toekomst van de Maker Movement” in onze maandelijkse Science Bar, die voor de gelegenheid effectief in een FabLab zal doorgaan. Daarom dat we vandaag al onze 3D-printers kalibreren en onze veiligheidsbril opzetten voor 6 weetjes over FabLabs en de Maker Movement. Let’s get started!

#1 Het 3D-printmateriaal PLA is gemaakt uit maïszetmeel of suikerriet

PLA staat voor polylactic acid (maar je mag gewoon polymelkzuur zeggen) en is biologisch afbreekbaar, opgebouwd uit maïszetmeel of suikerriet. Zo vormt het een duurzaam alternatief voor het traditionele en vervuilende plastic dat we kennen. De meeste niet-industriële 3D-printers, ook die in het FabLab Brussels, printen met deze PLA. Daarnaast gebruiken o.a. chirurgen het als hechtdraad of schroef bij fracturen. PLA is immers ook biocompatibel en wordt afgebroken door je lichaam. Recepten met PLA zijn bij het ter perse gaan van dit artikel nog niet gevonden.

Self Lacing Shoes - Bron: instructables

Self Lacing Shoes – Bron: instructables

#2 Instructables.com voor de coolste Arduino-projecten

Dankzij de Arduino is het (her-)programmeren van objecten een makkie geworden. Geen wonder dat het een vaste waarde is in FabLabs over heel de wereld. Deze simpele microcontroller ligt aan de basis van heel wat geniale en soms hilarische “object hacks”. Wat dacht je van een schoen die zelf zijn veters aantrekt of een motorjas met richtingaanwijzers?

Al deze zaken worden met bijhorende tutorial en/of template verzameld op de DIY-website instructables.com, waar je naast Arduino-projecten ook instructies vindt voor eten, houtbewerking, 3D-printen en meer.

#3 FabLabs kunnen zelf nieuwe FabLabs creëren

Alhoewel FabLabs niet centraal gestuurd worden, moeten ze wel voldoen aan bepaalde vereisten om zich een FabLab te mogen noemen. Zo is er een charter dat bepaalt hoe een FabLab gecoördineerd moet worden, maar er is ook een lijst met basismaterialen en –machines waarover ze moeten beschikken.

Die lijst met materialen groeit nog steeds aan, en dat is met opzet zo. De bedoeling is dat in de toekomst een FabLab in staat moet zijn om met de basisuitrusting een volledig nieuw FabLab te creëren.

#4 James Bond gebruikte 3D-geprintte auto’s

De flashy Aston Martin wagens waarmee James Bond rondscheurde in de film Skyfall rolden uit een 3D-printer in plaats van de klassieke productielijn. Wel, althans toch de exemplaren die in de stunts werden gebruikt.

Blijkbaar waren de echte auto’s net iets te duur om te laten crashen, daarom dat de producers drie exemplaren lieten 3D-printen. Eén van die drie wagens overleefde de opnames en belandde later onder de veilingshamer. Ook uit die klap kwam de wagen heelhuids tevoorschijn en het leverde nog een slordige €140.000 op ook!

#5 FabLab is ontstaan uit een uit de hand gelopen MIT cursus

FabLabs ontstonden in 2005 aan MIT als een spin-off van de populaire cursus ‘How To Make (Almost) Anything’. Deze cursus wordt nog steeds gegeven in de herfst aan MIT.

#6 3D-printen met maanstof!

NASA en Washington State University zoeken uit of ze kunnen 3D-printen met maanstof. Ideaal voor astronauten om reparaties ter plaatse uit te voeren of, wie weet, een maanbasis te bouwen.