jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

#FFF: 7 weetjes over π

Morgen, 14 maart, is het π-dag. Dan wordt er, net als bij ons, wereldwijd op verschillende wiskundeafdelingen van universiteiten feest gevierd. π -dag wordt op 14 maart gevierd, omdat in de Amerikaanse schrijfwijze voor data 14 maart geschreven wordt als 3/14 en de driecijferige benadering voor π 3,14 is. Tijdens deze Fun Fact Friday kunnen we daarom niet anders dan onze verzamelde weetjes over π op jullie los laten!

 

1. π-dag is in de Verenigde Staten een echte feestdag.

De viering begint gewoonlijk om 13:59 uur (1:59 PM), omdat de zescijferige benadering van π 3,14159 is. Mensen die de 24-uurs klokindeling gebruiken handhaven een ander begin: 1:59 of 15:09. Scholieren en studenten spelen dan spelletjes en eten dan pi-pie of pi-pizza op π-dag. Doorgaans is het de wiskundeleraar die op de taart trakteert. Er worden ook verschillende etenswaren gemaakt in de vorm van een π-teken.

2. π-dag is voor jong en oud!

Zelfs voor een 9-jarige:

 

3. π, ook wel het getal van het Beest genoemd

De som van de eerste 144 cijfers van π is 666, voor velen daarom het getal van het Beest.

4. Het berekenen van π wordt vaak gebruikt om de snelheid van computers te achterhalen

Zo kon in de 20ste  eeuw een computer π  berekenen tot 100.000 decimalen. Een persoon met een gewone zakrekenmachine die 8 uur per dag werkt, zou 30.000 jaar nodig hebben.

 

5. Het record cijfers-van-pi berekenen?

Die staat voorlopig op 5.000 miljard cijfers van het fameuze getal. De berekening van het resultaat nam, inclusief controle, drie maanden in beslag. Met het onthouden van maar liefst  42.000 cijfers van π , mag de 21-jarige Japanner Hiroyoki Gotu zich als  recordhouder noemen, in ongeveer 9 uur reciteerde reciteerde hij deze cijfers.

6. π is de verhouding van de omtrek en diameter van een cirkel.

De omtrek van een cirkel is diameter maal π , of twee keer de straal maal π. In het boek A New Introduction to Mathematics van William Jones uit 1706 werd de Griekse letter π  voor het eerst gebruikt als aanduiding voor de verhouding tussen omtrek en diameter, de wiskundige constante π.

7. 3,14 gespiegeld leest met een beetje verbeelding als ‘pie’.