jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

#FFF: 6 weetjes over sport!

Volgende week dinsdag (10/03) gaan we opnieuw op café met een aantal interessante onderzoekers en experts tijdens onze Science Bar Brussel over “Sport als Levenskunst“.  Tijdens deze Fun Fact Friday kunnen we dan ook niet anders dan onze verzamelde weetjes over sport op je loslaten!

1. Usain Bolt is helemaal zo snel niet!

Usain Bolt loopt een 100m sprint aan 44,7 km/u en is daarmee de snelste mens ter wereld. Indrukwekkend, maar toch moeten we als mens hier niet te veel mee te koop lopen. Het snelste landdier op aarde, de cheeta, loopt aan een verpletterende 112 à 120 km/u. De struisvogel klopt Bolt met gemak wanneer die aan 97 km/u voorbij raast. Zelfs onze gewone huiskat klopt hem nipt met een 48 km/u. Bolt is gelukkig wel niet de traagste sprinter in het dierenrijk: hij wint bijvoorbeeld van de olifant (40 km/u) en de luiaard (120 m/u).

 

2. We winnen op lange afstand

Op sprintjes worden we dus vaak geklopt door andere dieren, maar in lange afstand lopen behoort de mens wel tot de top van het dierenrijk.  Haile Gebrselassie, wereldrecordhouder marathonlopen, loopt aan een gemiddelde snelheid van ongeveer 19 km/u. Wie verslaat deze man? Siberische husky’s (deze beestjes kunnen 11 dagen lang, 6 uur per dag aan datzelfde tempo lopen) en Arabische paarden (100 km aan een gemiddelde van 27 km/u). Ons talent om lang te lopen, zou evolutionair bepaald zijn om beter te jagen. Ons hele lichaam is er ook op afgesteld: onze pezen slaan goed energie op, onze haarloosheid en zweetklieren en de mogelijkheid om door onze mond te ademen zorgt ervoor dat we langer in de warmte kunnen lopen dan andere dieren.

 

3. De beste manier om lang te lopen…

… is ontwikkeld door een 60-jarige schapenboer. Cliff young werd grootgebracht op een familieboerderij van 2000 are met maar liefst 2000 schapen. Hij hoedde zijn schapen altijd te voet omdat hem dat de gemakkelijkste manier leek. Young had hierdoor een zeer unieke manier van lopen ontwikkeld waarbij hij traag vooruit schuifelt. Op de Westfield Sydney to Melbourne Ultramarathon (875 km) verraste de boer vriend en vijand door bijna  twee dagen voor zijn tegenstanders te eindigen. ‘The Young Shuffle’ is ondertussen een methode die door veel ultramarathonlopers werd overgenomen.

 

4. De hamvraag: stretch je voor of na het joggen?

De hamvraag lijkt geen gemakkelijk antwoord te hebben, onderzoekers zijn het hier vaak niet over eens. Wat vast staat is dat opwarmen en afkoelen voor en na het sporten belangrijker is dan stretchen. We laten de gekende ballerinamoves vóór het sporten best sowieso achterwege, aangezien dit blessures kan opleveren. Stretchen na het sporten kan, als dit goed begeleid is. Onze gewoonte om te stretchen zou eerder traditie zijn, dan dat het echt wetenschappelijk bewezen is.

 

5. We lopen tegenwijzersin

Wie wel eens naar een loopwedstrijd op een piste kijkt (of graag joggende mensen begluurt) zal merken dat er zo goed als altijd tegenwijzersin wordt gelopen.  Een Japans onderzoek over trappen en nooduitgangen leert ons dat we intuïtief liever naar links draaien. Wanneer je  bijvoorbeeld je ogen sluit en naar voren loopt, zal je hoogstwaarschijnlijk een beetje naar links afwijken.

Wat uitleg:

    • De meeste mensen zijn rechtshandig.
    • Zowel links- als rechtshandigen zijn meestal rechtsvoetig.
    • De meeste mensen hebben een iets langer rechter- dan linkerbeen.
    • De mens zal instinctief de linkerkant van het lichaam (waar ons hart zit) meer beschermen, door bijvoorbeeld liever met de linkerkant naar de muur te wandelen.

Wanneer onderzoekers grote massa’s bestuderen op openbare plaatsen, valt op dat mensen niet willekeurig bewegen maar zo’n 75% van de mensen naar links wandelt. In experimenten waarbij mensen achtervolgd worden en moeten vluchten, kiest 70% om naar links te vluchten.

Onze neiging om tegenwijzersin te lopen, is dus volledig intuïtief.

 

6. Golfen op de maan

De spectaculairste plaats om te sporten ooit, moet toch wel de Maan zijn. Astronaut Alan Shepard smokkelde een golfbal en -club mee op zijn Apollo 14 missie naar de maan in 1971 en sloeg dan ook een balletje … op de Maan.