jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

#FFF: 6 weetjes over Robotica

Nieuwe technologieën zoals robots en the internet of things hebben een gigantische impact op ons dagelijks leven en economie.  Naar aanleiding van de Robocup Junior wedstrijddag  die morgen plaatsvindt, hebben we enkele Fijne Vrijdagweetjes over robots verzameld.

#1 Sociale interactie bij robots

Naarmate robots meer geavanceerde taken op zich nemen, moeten ze ook sociale interacties met mensen leren? Het Europees project DREAM wil de sociale autonomie van de robots voor therapeutische doeleinden geleidelijk aan laten verbeteren. De VUB-robot Probo heeft daarom heel wat motoren in het hoofd waarmee hij gelaatsuitdrukkingen kan maken. De moeilijkheid blijft om de interactie tussen mens en robots natuurlijk te doen verlopen, het is bijvoorbeeld nog steeds erg moeilijk om de gesproken taal of gelaatsuitdrukkingen van verschillende mensen betrouwbaar te laten interpreteren door een machine.

 #2 Ethische beslissingen bij robots

Bram Vanderborght is VUB robotica-expert. Hij roept  politici actief op om de wetgeving aan te passen voor nieuwe technologieën, mits respect en aandacht voor de  veiligheid en privacy. van burgers  Behalve het ethische gebruik van robots wordt ook onderzocht hoe robots ethische beslissingen kunnen nemen. In een Youtube-filmpje, dat  Vanderbroght reeds in een vorig artikel plaatste,  toont men een robot die een dringend pakketje moet leveren en wacht op de lift terwijl een persoon in een rolstoel komt aanrijden. Wat doet de robot?

#3 Verkeer geregeld door robots

In de Congolese stad Kinshasa wordt het verkeer op sommige punten geregeld door robots. De toestellen zijn gemaakt van aluminium, werken op zonne-energie en uitgerust met groene en rode lichten in de handen. De robots maken ook videobeelden van het verkeer, die naar het politiekantoor gestuurd worden.

Link

#4 De griezelvallei

Hoe menselijker een robot er uitziet, des te griezeliger we hem vinden. Dat onverwachte effect heet de ‘Uncanny Valley’. Niet overtuigd? Kijk eens naar het filmpje hieronder.

#5  VUB-robots, ze bestaan!

Binnen de onderzoeksgroep MECH aan de VUB wordt er heel wat onderzoek gedaan naar robots. Benieuwd naar de collectie waar de onderzoeksgroep over beschikt? In onderstaand filmpje een overzicht!

#6 Robots in de zorgsector, de toekomst?

Robots kunnen tegenwoordig veel meer dan we denken. Zo kunnen zij in de ouderenzorg een grote hulp betekenen. In een reportage van Koppen vertelt VUB-professor Bram Vanderborght dat we zorgrobots nodig zullen hebben. “Onze bevolking wordt steeds ouder en er zijn alsmaar minder mensen aan het werk. Robots kunnen veel saaie taken op zich nemen zodat de verzorgers zich kunnen toeleggen op het menselijk contact.”