jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

Weird & wonderful microbes – Lezing

Pint of Science Festival: Weird & Wonderful Microbes

Ze houden ervan om op donkere en vochtige plaatsen te leven, gedijen goed waar niemand de afwas doet en ze stinken behoorlijk. We hebben het niet over je laatste huisgenoten maar over micro-organismen, met name gisten en bacteriën! Het zijn misschien niet de meest aangename dingen die moeder natuur heeft gecreëerd, maar onze twee sprekers vonden ze fascinerend en ze zullen hun best doen om jou uit te leggen waarom jij hetzelfde zou moeten denken. 

 

 

Naast bier en brood: de wondere wereld van gist als modelorganismen

Melodie koelt af

Onderzoeksmedewerker

LABYRITEIT

 

Gist staat vooral bekend om zijn vermogen om bier en brood te maken. Maar wist je dat het ook een fantastisch modelorganisme is om de basisfuncties van onze cellen te bestuderen? We delen immers de helft van onze genen met dit micro-organisme en veel biologische processen werden eerst in gist bestudeerd voordat ze in menselijke cellen werden waargenomen.

Deze lezing zal zich richten op transporters: eiwitten die ervoor zorgen dat moleculen biologische membranen kunnen passeren. Hoe ze functioneren en hoe ze worden gereguleerd blijft onduidelijk en met een beetje hulp van gist kunnen we misschien enkele antwoorden krijgen

 

 

Het chromosoom van een roofdier ontvouwen

Renske van Raaphorst

Postdoctoraal onderzoeker

UCL

 

Bdellovibrio bacteriovorus is een heel vreemde bacterie: hij eet andere bacteriën, dat doet hij terwijl hij in zijn prooi zit, en als hij klaar is, verdeelt hij zich in één keer in een hele hoop nieuwe bacteriën. Hij kan zich niet voortplanten, maar zwemt wel 160 lichaamslengtes per seconde: deze bacterie is de cheetah van de microwereld. Ik onderzoek hoe zijn chromosoom betrokken is bij zijn eigenaardige levensstijl.

Het chromosoom draagt ​​de genen die bepalen wat een microbe kan doen, maar worden deze genen daadwerkelijk gelezen? De manier waarop het chromosoom is gevouwen, zou voor deze kever de aanleiding kunnen zijn om over te schakelen van een snelle zwemmer naar een groeiende, kauwende bacterie – en weer terug.