jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

Van woestijnstof naar ruimtestof – Lezing

Pint of Science Festival: Desert Dust to Space Dust

Weet jij wat bacteriën en de woestijn van Utah te maken hebben met ruimteverkenning? Nou ja, we hebben er geen idee van, maar deze twee wetenschappers hebben ons beloofd dat het allemaal logisch zal zijn als je luistert naar hun gesprekken over hoe ze de instrumenten ontwikkelen om de aarde achter zich te laten en onze plek in de sterren te vinden.

 

De volgende grenzen verkennen: MARS en verder

Agnes Dekeyser

PhD student

UCL

 

Wat zullen de volgende stappen zijn in de ruimteverkenning? Mars zit zeker in ieders gedachten. De nabijheid en gelijkenis met de aarde bieden de mogelijkheid voor vergelijkende studies, onderzoek naar de uiteindelijke aanwezigheid van leven en misschien zullen we het ooit volledig koloniseren.

MARS UCLouvain is een non-profitorganisatie die onderzoekers en studenten van de Université catholique de Louvain naar het Mars Desert Research Station (MDRS) in de woestijn van Utah, VS, stuurt voor een simulatiemissie op Mars. Tijdens de missie voeren de teams wetenschappelijke experimenten uit en voeren ze geologisch veldwerk uit ter voorbereiding op toekomstige bemande missies naar de Rode Planeet.

 

Leven in de ruimte met een lepel aarde

Celia Alvarez Fernández

Promovendus

Universiteit Gent

 

Mensen hebben geprobeerd zich voor te stellen hoe het leven in de ruimte eruit zal zien. Hoe kun je iconische tv-shows als Star Trek en Battlestar Galactica of de films Alien vergeten? Hebben we echter alle vragen over dit onderwerp opgelost? Helaas helemaal niet. Dus, hoe gaan we het redden? Welnu, ik zal je een aanwijzing geven: kijk naar rechts, naar links, naar je handen en naar de vloer waar je op staat. Als u goed kijkt, ziet u de sleutel tot ons succes. Ja, microben, in het bijzonder bacteriën.

Ga met mij mee in dit tegenovergestelde verhaal van de War of the Worlds, waarin ik je zal laten zien hoe bacteriën onze bondgenoot zullen zijn in de race om onze laatste grens te veroveren.