jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

Steven Goderis: Hoe de Chicxulub-inslag in een ogenblik de wereld veranderde

Zesenzestig miljoen jaar geleden trof een asteroïde van 10 à 12 km groot de Aarde, daarbij kwam enorm veel energie vrij die catastrofale gevolgen had voor planten en dieren op onze planeet. Men heeft de plaats van impact weten te lokaliseren: Chicxulub op het Mexicaanse schiereiland Yucatan.

Onder het zeewater en onder het land werd een enorme krater gedetecteerd van zowat 200 km diameter. In 2016 werd met behulp van een drijvende boorinstallatie materiaal uit de krater naar boven gehaald dat nadien grondig geanalyseerd kon worden, onder andere door het team van professor Philippe Claeys van de Vrije Universiteit Brussel.

Over dit uiterst boeiende onderzoek komt Steven Goderis op MIRA spreken. Daarbij komen we alles te weten over wat er allemaal gebeurde vanaf het moment van de inslag tot de zware gevolgen nadien voor fauna en flora. De boorkernen vertellen ons immers een heel gedetailleerd verhaal…

Prof. Dr. Steven Goderis is als geoloog, planeetwetenschapper en geochemicus verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel en gespecialiseerd in het onderzoek van de inslagen van asteroïden en kometen op Aarde en de gevolgen ervan voor de evolutie van de biosfeer. Hij is hoofd van de onderzoekseenheid Planetary Science & Meteorites.

Copyright afbeelding: ESA multimedia images