jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

Lezing: Slaap in al zijn vormen

SLAAP IN AL ZIJN VORMEN

Samen met voeding en lichaamsbeweging is slaap een van de belangrijkste pijlers van onze gezondheid. Toch slapen velen van ons slecht. Velen hebben het gevoel dat ze minstens één keer per nacht wakker worden en vinden zichzelf moe als ze uit bed springen.

Wat gebeurt er als we diep in onze hersenen slapen? Wat is de staat van ons bewustzijn als we slapen? Welke effecten heeft slaap op ons geheugen en leren? Wat zijn de verschillende fasen van de slaap? Hoeveel uur moeten we slapen om fit te blijven? Hoe weten we of we genoeg geslapen hebben? Kunnen we een slaapschuld herstellen? Wat zijn de mechanismen die betrokken zijn bij slaap? Wat zijn de belangrijkste slaapstoornissen? Hoe kunnen we een goede slaapkwaliteit bevorderen?

We brengen een derde van ons leven slapend door. Slaap is geen tijdverspilling, maar speelt een fundamentele rol in het reguleren van onze fysieke (hormonale, herstellende) en mentale functies.

Kom op donderdag 14 maart om 20u naar de Raadzaal van de gemeente Oudergem voor een gratis lezing door Dr. Albert Lachman, arts gespecialiseerd in somnologie/pneumologie.

Locatie