jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

Lezing: Middag (W)eten – De wetenschap van antropogene klimaatverandering

Middag (W)eten is een gelegenheid om te genieten van een broodje tijdens een gratis, toegankelijke en gepopulariseerde wetenschappelijke lezing. Dit alles in de unieke setting van het Peristylium, een openlucht (overdekte) conferentieruimte, met een adembenemend uitzicht over het Jubelpark.

Neem je eigen lunch mee of bestel en betaal een van de heerlijke gerechten uit de guinguette van Tipi Cinquantenaire.

Je hoeft je niet in te schrijven voor Middag (W)eten!

De conferentie vindt plaats in het Engels!

Middag (W)eten 05.07.2024: De wetenschap van antropogene klimaatverandering toegelicht

2023 was wereldwijd het warmst genoteerde jaar en gemiddeld 1,48° C warmer dan het pre-industriële niveau van 1850-1900. Bovendien was de zomer 2023 een jaar van klimaatextremen, zoals hittegolven, bosbranden en extreme regenval met een impact op mensen en ecosystemen wereldwijd.

Spreker Rozemien De Troch van het Belgisch Klimaatcentrum brengt de essentiële wetenschappelijke feiten over antropogene klimaatverandering. U krijgt een overzicht van de recent waargenomen antropogene klimaatverandering en uitleg over hoe de opwarming van de aarde wordt veroorzaakt door menselijke activiteit. Bovendien wordt benadrukt hoe deze klimaatverandering, door de mens veroorzaakt, leidt tot een toename van de intensiteit en frequentie van klimaatextremen; verder wordt het belang aangetoond van klimaatmodellen om de verwachte klimaatevolutie in België voor de volgende decennia te kwantificeren. De presentatie eindigt met een belangrijke positieve boodschap over hoe we de klimaatverandering kunnen bestrijden en de ergste impact kunnen vermijden.