jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

Fascination of plants day (workshops, rondleidingen en lezingen)

Het Netwerk van Musea van de ULB nodigt u op zaterdag 18 mei uit in de Jean Massart plantentuin om de Fascination of Plants Day en de Internationale Museumdag te vieren.

Reis naar het hart van herbaria

Dit is voor de gelegenheid om het referentieherbarium van de collecties van de Jean Massart tuin in de schijnwerpers te zetten met een tentoonstelling van zijn mooiste vellen!

Maar dat is niet alles…

Naast deze tentoonstelling zijn er ook een scala aan diverse activiteiten tussen Kunst en Wetenschap!

Doorlopend :

Het Netwerk van Musea van de ULB voegt zich bij Inforsciences toe om u de wereld van herbaria in al zijn vormen te presenteren:

  • Het Ecomuseum van Viroin, de Musea van Geneeskunde en Farmacie, het µZoo (microscopiemuseum) zullen ingaan op de geschiedenis en het erfgoed dat schuilgaat achter herbaria.
  • Het Zoölogisch Museum zal spreken over de beestjes die botanisten lastigvallen vanaf het verzamelen tot het bewaren van hun herbaria.
  • Het Fysica Experimentarium zal planten laten spreken met zijn stralingen van allerlei aard.
  • Het Chemisch Experimentarium zal u onderdompelen in de werking van cyanotypie, een techniek van artistieke plantaardige afdrukken.

Daarnaast zal ook Julia Wiebe aanwezig zijn, een nieuwsgierige kunstenaar en genereuze botanicus die u artistieke workshops zal aanbieden. Na een korte vorming over respectvolle plantenoogst in de tuin, kunt u uw kostbare buit waarderen met verschillende technieken van plantaardige afdrukken!

U krijgt ook de gelegenheid om Hilde Orye, aquarellist van de Plantentuin van Meise, aan het werk te zien tijdens een les met haar studenten (van 13.00 tot 16.00 uur).

Vast schema:

*Botanische lezingen*

Deze presentaties worden gegeven in het Frans, maar aarzel niet om uw vragen te stellen in het Engels na afloop van de presentatie.

  • 14:30 – 15:20: « Onderzoek en herbaria in de 21e eeuw? » – Guillaume Delhaye, onderzoeker bij de Botanische Tuin van Kew
  • 18:00 – 18:50: « Een ethische blik op planten » – Quentin Hiernaux, gekwalificeerd onderzoeker van het FNRS in plantaardige ethiek (ULB)

*Rondleidingen*

  • 14:00 – 15:00: « Ontdekking van de botanische collecties » NL
  • 16:00 – 17:00: « De Evolutietuin, een levend herbarium » Tweetalig

13:00–19:00 doorlopend voor iedereen gratis toegang