jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

Family Sunday: Rattus Riolenmuseum

Elke derde zondag van de maand organiseert het riolenmuseum een familiedag vol activiteiten om de rat te leren kennen en begrijpen. Ontdek de tentoonstelling Rattus in gezinsverband en neem deel aan wetenschappelijke of creatieve workshops.

OCHTENDACTIVITEIT : RATTUS LAB

Het team van het riolenmuseum verwelkomt je in de modulaire introductieruimte van de tentoonstelling, waar je een wetenschappelijke animatie krijgt over de biologie van de rat en haar evolutie. Dankzij deze sessie vergaar je op een ludieke en informatieve manier veel nieuwe kennis over dit knaagdier.

 • Een klasse apart, die rat!, van 10u tot 12u (20 min) +9
  Mensen zijn nieuwsgierig. We vergelijken, rangschikken, sorteren en classificeren levende wezens en planten om ze beter te begrijpen en de geschiedenis van het leven te achterhalen. Via observatiespelletjes en breinbrekers achterhaal je waar onze buur, de rat, ergens is ingedeeld. Behoort zij tot dezelfde groep als het konijn? Staat zij dicht bij ons? Waarom is zij zo uniek?

NAMIDDAGACTIVITEIT : HET HOEKJE VAN DE VERTELLERS, RAD VAN TONG

Een gezellige ruimte waar gezinnen hun indrukken kunnen delen, een aantal verhalen kunnen lezen of een portret kunnen tekenen van onze vriend de rat, die we nu al wat beter kennen.

 • Verhalen vertellen, van 11u tot 13u (doorlopend). Voor allen
  Al eeuwenlang bevolken ratten onze geschiedenisboeken. Geniet van de verhalen en legendes rond dit knaagdier. Niet alleen voor bibliotheekratten!
 • Focus Rattus, de standing guides ontvangen je van 13u30 tot 16u30 (doorlopend). Voor allen
 • Maak je eigen marionettenpop, van 13u30 tot 16u30 (30 min) +8
  Wat een toffe rat! Wil je er een huisdier van maken? Breng je rattenpop tot leven.

Praktische info :

 • De toegang voor volwassenen is betalend. Voor kinderen onder de 18 is de toegang gratis. Koop hier je tickets.
 • Deelname aan de workshops is gratis, mits aankoop van een toegangsticket. De plaatsen voor de workshops zijn beperkt, reserveren is verplicht via ons online reservatieplatform
 • We vragen je om 5 minuten voor aanvang van de workshops aanwezig te zijn. Als je te laat bent, behouden we ons het recht voor om andere deelnemers toe te laten.
 • Het aantal plaatsen voor de activiteiten is beperkt, reservatie verplicht via ons online reservatieplatform.
  • Reserveren voor de workshop Een klasse apart, die rat! doe je hier
  • Reserveren voor de workshop Maak je eigen marionettenpop doe je hier