jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

Debat: naar uitbreiding van de Europese Unie in 2030?

Op 1 mei 2024 is het exact 20 jaar geleden dat de Europese Unie werd uitgebreid met 10 nieuwe lidstaten tegelijk. De afgelopen jaren stond het debat over Europese uitbreiding op een laag pitje, ook al zitten er zeven landen in de wachtkamer. Maar sinds de oorlog in Oekraïne en het kandidaat-lidmaatschap van dat land is de discussie weer springlevend. Waar de één stelt dat uitbreiding vanuit geopolitiek oogpunt onvermijdelijk is, vindt de ander dat juist dat Europa eerst intern orde op zaken moet stellen. Aan de ene kant gaan er stemmen op om de Unie te hervormen, aan de andere kant is de politiek in veel lidstaten momenteel juist nationaal gericht.

Daarover gaan Corina Stratulat (Associate Director, European Policy Centre),  Wouter Zweers (research fellow, EU & Global Affairs Unit Instituut Clingendael) en Lien Jansen (PhD-onderzoeker KU Leuven) in discussie. Moderator: Mathijs Schiffers (EU-correspondent voor Het Financieele Dagblad).

Schrijf je hier gratis in!

EXTRA: GRATIS RONDLEIDING IN HET HUIS VAN DE EUROPESE GESCHIEDENIS

Speciaal voor deze avond organiseert het Huis van de Europese Geschiedenis voorafgaand aan de debatavond vanaf 18u30 – een rondleiding met als thema `Europese integratie’. Als je daar gebruik van wilt maken moet je je daarvoor even apart inschrijven via deze link.