jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

A song of Fire and Ice – Lezing: koudste en heetste plekken op aarde

Pint of Science Festival: A song of Fire and Ice

Doe met ons mee terwijl we je een Lied van IJs en Vuur vertellen… maar hopelijk met minder teleurstelling aan het einde. Onze sprekers zullen u vertellen over hun ervaringen op de koudste en heetste plekken op aarde, hoe ze erin geslaagd zijn heelhuids terug te komen en wat ze van hun aanwezigheid daar hebben geleerd.

Een reis naar Antarctica: de wetenschap van de kou

Sara Wauthy

Promovendus ULB

 

Maak je klaar voor een ritje op de coolste plek op aarde! Tijdens deze presentatie vertelt Sarah Wauthy je alles over haar missie op Antarctica, hoe ze overleeft in de grootste vriezer van onze planeet, welke metingen ze daar doet en vooral welke wetenschappelijke informatie deze metingen kunnen opleveren over de toekomstige bijdrage van Antarctica aan de zeespiegel. opstaan. Dus kleed je warm aan en laten we naar Antarctica gaan!

Wonen in de schaduw van een actieve vulkaan

Matthieu Kervyn De Meerendre

Professor VUB

 

Ruim 800 miljoen mensen leven onder de dreiging van een vulkaanuitbarsting. Vulkanologen documenteren uitbarstingen uit het verleden om scenario’s van toekomstige uitbarstingen te produceren, gebieden te modelleren die het meeste risico lopen en blootgestelde bevolkingsgroepen te informeren. Mensen die op vulkanen wonen, hebben echter hun eigen begrip van de vulkaan en perceptie van het risico. Wanneer de lavastroom op komst is, is het nodig om snel een beslissing te nemen: gaan of niet gaan? Aan de hand van lessen uit de Nyiragongo-uitbarsting in DR.Congo in 2021 zal deze lezing het potentieel van de vulkanologie illustreren om het vulkanische risico te begrijpen en het belang van de risico-ervaring van inwoners voor efficiënt uitbarstingsbeheer.