jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

Dag van de Wetenschap 2023: VUB brengt onderzoek tot bij Brusselaar

Het cliché over stoffige labo’s en ivoren torens mag stilaan de vuilbak in. Wetenschap is overal! Dat werd nog maar eens duidelijk in Muntpunt, waar de VUB samen met andere Brusselse instellingen jaarlijks het Wetenschapsfestival Brussel organiseert.

De laatste zondag van november staat elk jaar met stip in onze agenda gemarkeerd. Meer dan honderd labo’s, universiteiten, onderzoeksinstellingen, musea, STEM-academies en hogescholen openen die dag de deuren voor het grote publiek. Wij zetten onze wekker voor het Wetenschapsfestival Brussel in Muntpunt, dat meer dan 45 toegankelijke standen, workshops, lezingen en andere spannende formats aanbiedt.

9u45. De draaideuren van het prachtige Muntpuntgebouw zijn nog dicht, maar de grote glaspartijen verklappen dat er iets moois staat te gebeuren. Terwijl we toekijken hoe tientallen vrijwilligers nog druk in de weer zijn met de laatste voorbereidingen, valt onze blik op de knappe raamtekening van LUCA-illustrator Dragana Radovic. “Ik hou zowel van kunst als wetenschap”, vertelt ze. “Ik wou zoveel mogelijk wetenschappelijke disciplines en activiteiten uit het Wetenschapsfestival Brussel in het beeld verwerken. Als je goed kijkt, zie je een figuur met een hoorapparaat. Dat is een hommage aan mijn slechthorende zus. Wetenschap is voor iedereen!”

10u00. De eerste bezoekers worden verwelkomd door twee goedlachse vrijwilligers. De medewerkers aan de infobalie lichten ons het programma toe: we kunnen tot 17u doorlopend terecht bij de meer dan 25 wetenschapsstanden. Daarnaast zijn er ook heel wat tijdsgebonden activiteiten zoals lezingen (voor volwassenen en kinderen) en workshops – dat hadden we ons inderdaad kunnen inbeelden. Maar verder vinden we in het aanbod ook een wetenschappelijke quiz, een wiskundige comedyshow, een artistieke performance en twee historische wandelingen terug. Over verrassende formats gesproken!

10u15. Aan de start van het ‘kinderparcours’ kijken we toe hoe enkele ketjes aanschuiven voor hun studentenkaart. Alleen maar blije gezichten wanneer hun kaart met naam en foto uit de printer rolt. Maar aan de universiteit moet er hard gewerkt worden! Hoe meer kinderactiviteiten de ketjes volbrengen, hoe meer stickers ze kunnen verzamelen – én hoe hoger de graad op hun diploma aan het eind van de dag.

campagnebeeld VUB Kinderuniversiteit logo
Wetenschapsbox

10u30. We snuisteren even rond op de wetenschaps- en doemarkt en leren op avontuurlijke wijze bij over astronauten en micro-meteorieten, participeren in een spiegelexperiment, en maken ons eigen tijdschrift. Daarna is het tijd voor de eerste workshop van VUB Kinderuniversiteit: het grote infectiespel! “De jonge nieuwsgieringen vonden het super leerrijk. De kinderen moesten samenwerken om het imuunsysteem van de patiënt beter te maken en ze zo te genezen. Ikzelf was echt onder de indruk van hoeveel kennis ze al hadden”, vertelt onderzoeker Sandrine Aspeslagh ons.

13u00. Na een korte lunchpauze verzamelen de deelnemers van de historische stadswandeling ‘Sprekende straten: het onvertelde verleden van Brussel’ aan het onthaal. Twee uur lang trekken we erop uit en krijgen we levendige weetjes over macht, rijkdom en het dagelijkse leven in onze hoofdstad voorgeschoteld. Op de Grote Markt wordt ons plots een franginpanetaartje aangeboden … Postdoctoraal onderzoeker Matthijs Degraeve (Social History of Capitalism) licht toe: “Een gebeeldhouwd tafereel op de gevel van een van de statige ambachtshuizen werd in 1780 gebruikt als bewijs in een rechtszaak om aan te tonen wie er in de stad het recht had om frangipanetaartjes te bakken…”

15u00. Ondanks de versnapering gaan onze magen na al dat gewandel toch nog knorren. Helaas zijn we niet de enigen met het idee om langs de stand ‘Eet je sterk met peulvruchten!’ te passeren. Al proevend leren we kikkererwten, tuinbonen en soja herkennen in verschillende gerechten. Toch is onze honger nog niet gestild … Met zoveel originele wetenschappelijke activiteiten is het moeilijk om huiswaarts te keren. Aan het kinderparcours is het drammen om nog voor sluitingstijd hun diploma in ontvangst te nemen. Ook wij sluiten de dag af met grootste onderscheiding.