jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

De klaproos, een symbool van de oorlogsherdenking

De klaproos, ze prijkt op de  borst van menig Britse televisiepersoonlijkheid en het beeld van de rode bloem drijft ons collectief geheugen meteen naar de Groote Oorlog. Voor de gelegenheid van 100  jaar WOI, onderzoeken we dit tedere symbool voor een harde geschiedenis.

De klaproos: een pioniersplant op slagvelden

Het symbool komt voort uit het idee dat de plant groeit op plaatsen waar iemand is vermoord: de bloem zou het bloed van de gevallen soldaat opnemen waardoor ze een mooie rode kleur krijgt. Lang dacht men dat dit de reden was waarom zoveel klaprozen op slagvelden te vinden waren. Hoewel de rozen in feite niets met de gevallen soldaten te maken hebben, is het symbool wel niet zo ver gezocht. De massale groei van klaprozen op slagvelden heeft alles te maken met de verwoesting van die velden. Door de vele granaten worden de akkers namelijk omgewoeld en vervuild. Een klaproos is een pioniersplant, wat wil zeggen dat ze als eerste op een pas omgewoelde of vervuilde, schrale grond zal groeien waar andere planten het moeilijker zullen hebben. Wanneer een veld wordt omgewroet, door een boer of een granaat, zullen de zaden die al jaren in de grond zitten naar bovenkomen met als resultaat één mooie grote klaprozengloed.

De bloem blijft dus een mooi symbool voor de kracht en schoonheid die kan groeien uit complete verwoesting.

Actief herdenken

qr-code stadsspel Molenbeek - Molem'back to the future - NL

Molem’back to the future

Wil jij de Groote Oorlog actief herdenken? Laat je meevoeren naar de woelige jaren van WOI en speel het “Molem’back to the future” stadsspel!

Gewapend met je smartphone trek je de straten in, om zelf uit te zoeken waar we vandaag in ‘Molem’ nog de restanten kunnen zien van een boeiend stuk van ons verleden. Wat deed die oorlog met Molenbeek, en wat waren de gevolgen na de oorlog? Welke sociale en politieke veranderingen kwamen er na de bevrijding? En stellen we ons vandaag nog dezelfde vragen?

Gedicht over de klaproos

Voor de gelegenheid geven we nog eens het gedicht ‘In Flanders Fields’ geschreven door John McCrae op de slagvelden, waar hij werkte als arts en zelf ook het leven liet.

In Flanders Fields
In Flanders Fields the poppies blow
Between the crosses, row on row,
That mark our place; and in the sky
The larks, still bravely singing, fly
Scarce heard amid the guns below.
We are the Dead. Short days ago
We lived, felt dawn, saw sunset glow,
Loved, and were loved, and now we lie
In Flanders Fields.
Take up our quarrel with the foe:
To you from failing hands we throw
The torch; be yours to hold it high.
If you break faith with us who die
We shall not sleep, hough poppies grow
In Flanders Fields

Major John McCrae – 1915 – Boezinge