jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

De ‘dode kamer’ is de stilste plek op aarde

Heb je je ooit gevraagd wat de stilste plek op aarde zou kunnen zijn?┬áVolgens het Guinness Book of Records is dat de geluiddichte ‘dode kamer’ in Minnesota. Toch blijk het daar niet zo stil te zijn als we zouden denken: je hoort minstens je hartslag, een knorrende maag, het geluid van je ingewanden en het stromende bloed door je aderen,… Langer dan 3 kwartier heeft niemand het tot nu toe volgehouden!

Volgens de neurowetenschapper Seth Horowitz is de stilte in de ‘dode kamer’ van het Orfield Laboratorium in Minneapolis gekmakend. “Het geeft aan hoe verslaafd het brein is aan achtergrondgeluiden en welke zenuwtrekjes het begint te vertonen als er niets anders binnenkomt dan het geklop van het hart of het suizen van luchtmoleculen in het oor.”

Wat is geluid?

Maar als stilte moeilijk te bereiken is kunnen we ons het omgekeerde vragen: wat is geluid nu eigenlijk? Geluid is in essentie een periodieke verdunning en verdichting van lucht (of water) die zich in alle richtingen uitbreidt. Zodra het aanwezig is in relatie is met een medium dat in trilling kan worden gebracht is er geluid. Hoewel het mogelijk is om alle geluiden van buiten weg te filteren blijft het lichaam nog over. Conclusie: echte stilte bestaat niet!