jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

Brusselse jeugd leert coderen tijdens CoderDojo (B)XL

Op zaterdag 20 mei organiseerden CoderDojo Belgium en het Software Languages Lab van de Vrije Universiteit van Brussel, “CoderDojo (B)XL”, een grote programmeerdag voor de Brusselse jeugd in Muntpunt. Meer dan 75 kinderen leerden die dag coderen op een speelse manier. Via verschillende activiteiten zoals unplugged programmeren, websites bouwen, mobile apps ontwikkelen en robots aansturen, ontdekten de jongeren de wondere wereld van de Computerwetenschappen.

CoderDojo (B)XL werd voor de tweede keer georganiseerd in Muntpunt. Deze tweede editie was een samenwerking tussen de Vrije Universiteit van Brussel en CoderDojo Belgium rond het Computerwetenschappen Zonder Grenzen project. Dit sensibiliseringsproject, gesteund door Innoviris, heeft als doel om Computerwetenschappen te promoten bij Brusselse jongeren tussen 8 en 18 jaar. De jongeren konden tijdens CoderDojo (B)XL gratis deelnemen aan verschillende leuke programmeeractiviteiten zoals logische principes ontdekken via unplugged spelletjes, hun eigen websites bouwen, een mobile app bedenken of hun eigen robot in elkaar knutselen en programmeren.
De activiteiten waren geïnspireerd door helden en heldinnen uit de Computerwetenschappen. Op het einde van het event was er een toonmoment waarop de jongeren trots hun nieuwe programmeerkunsten lieten zien aan de bezoekers. Elke deelnemer kreeg ook een hardware pakket om thuis verder te kunnen programmeren. CoderDojo (B)XL kon gratis georganiseerd worden dankzij de steun van Innoviris, het Brussels Hoofdstedelijk gewest, Muntpunt en Telenet.

De Red Digital Heroes zijn klaar voor CoderDojo (B)XL!

Staatssecretaris voor Digitalisering Bianca Debaets kwam onze jonge coders aanmoedigen

Tijdens een van de codeersessies maakten de jongeren hun eigen mobile app

Via unplugged spelletjes zoals ‘sorted networks’ leren jongeren de logische principes achter programmeren

Bezoekers konden de postertentoonstelling over Computerwetenschappen bewonderen

CoderDojo Belgium is een vrijwilligersbeweging die gratis maandelijkse programmeerclubs organiseert in België. Het Computerwetenschappen Zonder Grenzen project loopt gedurende een jaar en omvat ook een reizende postertentoonstelling over Computerwetenschappen en hardware pakketten om zelf mee aan de slag te gaan. Kinderen of scholen die deze tentoonstelling of pakketten gratis willen uitlenen kunnen terecht op de website.