jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

Brusselse cartoons uit de Grote Oorlog

-In het Museum van de Stad Brussel kan je tot mei 2015 nog de tentoonstelling ’14-18: Brussel tikt Duits’ bezoeken. De expo toont hoe het dagelijkse leven in de bezette stad Brussel verliep aan de hand van historische voorwerpen, documenten, foto’s en cartoons. Het mag niet verbazen in stripstad Brussel, maar vooral de tientallen cartoons, tekeningen en spotprenten springen in het oog. Ze tonen niet alleen hoe Brussel de oorlogsjaren doormaakte, maar ook hoe de Brusselaars daarmee omgingen: vaak met een lach, maar al te vaak ook met een traan.

AVB-Le-boche-en-cochon-234x300

Cimetière Boche

Het spreekt voor zich dat de Duitse bezetter geen populaire figuur was. In deze prent rouwt de ‘Boche’ bij de grafsteen van zijn broer.

 

 

 

 

 

Bijouterie-royal-222x300

 Bijouterie Royale

Omdat een groot deel van de actieve bevolking aan de andere kant van het front zat en het Duitse leger steeds meer voedselvoorraden in beslag nam, werden levensmiddelen in bezet België snel schaars. Met spectaculaire prijsstijgingen als gevolg. Deze cartoon spreekt voor zich: kaas, vis, vlees en zeep van bedenkelijke kwaliteit naast juwelen in de etalage.

 

 

 

Les-patates-300x232

Un boulevard pendant la guerre

Vooral in een grootstad als Brussel liep de voedselverdeling steeds moeilijker. Brusselaars bouwden parken en lanen om tot publieke groentetuinen, met alle gevolgen van dien. Waar precies had je die patatjes alweer geplant?

 

 

La-saisie-du-cuivre-300x198

 La saisie du cuivre en 1917

De Duitse oorlogsindustrie kreeg naarmate de oorlog vorderde te maken met tekorten aan grondstoffen. Koper was daar een van: niet alleen kerk- en beiaardklokken werden hiervoor in beslag genomen. Ook de keukens moesten het ontgelden. Deze vrouw ziet het niet al te somber in: ‘Geen casserollen meer te poetsen!’

 

Pneu-de-vélo-232x300

 Requisition de pneux de vélos

Niet alleen koper werd in beslag genomen, maar ook rubberen fietsbanden. Dat belette de bevolking niet om te blijven fietsen.

 

 

 

 

travail-en-Allemagne-2-300x232

 Travail en Allemagne

In deze tekening valt weinig humor te bespeuren. Vanaf 1915 werden enkele tienduizenden werkloze Belgische mannen naar Duitsland gedeporteerd om te gaan werken in Duitse fabrieken, vaak in erbarmelijke omstandigheden.

Op 11 november 2015 organiseerden we een Science Bar over de herdenking van de Grote Oorlog in het Rits Café.