jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

Samen nieuwsgierig

Ben je nieuwsgierig naar wetenschap en hoe het leven in elkaar zit?

Ontdek samen met Wetenschap Brussel alles wat je wil weten. In deze blog geven onze redacteurs, samen met wetenschappers en professoren van de Vrije Universiteit Brussel het beste van zichzelf.

Ze laten hun licht schijnen op wetenschap en technologie, nieuwe ontdekkingen, en het leven als onderzoeker.

In de kijker

VUB Kinderuniversiteit ondersteunt leerkrachten met kant-en-klare lespakketten

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig, maar voor leerkrachten lager onderwijs is het niet altijd vanzelfsprekend om wetenschap in de klas te brengen. VUB Kinderuniversiteit lanceert nu gratis kant- en klare lespakketten, waar leerkrachten zelfstandig mee aan de slag kunnen in de klas.

Waarom we onderzoek doen naar oudere migranten met dementie

Waarom richt het onderzoeksproject DiversElderlyCare zich enkel naar ouderen met migratie-achtergrond? Zijn de problemen en de ervaringen van Belgische ouderen dan niet belangrijk genoeg? Kan je het vandaag nog wel maken om in te delen volgens cultuur of origine? Zouden we niet beter de integratie benadrukken, en de verschillen achterwege laten?

De wetenschap van dolfijnengeluk

Wat vinden dolfijnen van hun leven in een dolfinarium? Doen ze graag kunstjes tijdens een show of zijn ze geconditioneerd om alles te doen voor hun volgend maal? Hoe gelukkig zijn deze intelligente en charismatische dieren in een betonnen aquarium? Enkele onderzoekers zochten het uit in het allereerste experiment naar geluk bij dolfijnen.

Vrijwilligerswerk verkleint kans op dementie

De kans is 1 op 5 dat iemand tijdens zijn leven gediagnosticeerd wordt met dementie. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat de World Health Organization (WHO) dementie heeft uitgeroepen tot prioriteit nummer één.

Vulkanen: waar as is, is magma

De Indonesische vulkaan Agung barst uit. Nu bestaat er bij nationale en internationale media heel wat verwarring rond dit spectaculaire fenomeen. Bij een vulkaanuitbarsting hoort ook heel wat specifieke terminologie. Vulkanoloog Sam Poppe zet alles voor je op een rijtje.

Natuur & Milieu

Maatschappij

Gezondheid

Technologie & Wetenschap

Geschiedenis

Alle artikels

Aan de kant Wtnschp, hier komt Wetenschap Brussel!

Aan de kant Wtnschp, hier komt Wetenschap Brussel!

We zijn vandaag volledig in het nieuw: nieuw logo, nieuwe naam, nieuwe identiteit! Hoezo? Het is toch nog geen nieuwjaar? De hashtag #newyearnewme is toch nog helemaal niet trending? Dat klopt, maar waarom zouden we wachten op het nieuwe jaar om onszelf te...

VUB wil leren van burgerwetenschappers!

VUB wil leren van burgerwetenschappers!

Sinds maart dit jaar organiseert VUB regelmatig online workshops rond citizen science. Daarbij kunnen onderzoekers uit het Europese EUTOPIA-netwerk hun uitdagingen en ervaringen met elkaar delen. Voor de november-editie van dit najaar zijn we ook op zoek naar jou –...

Superheroes and Supergadgets

Superheroes and Supergadgets

Like most superheroes, scientists are just ordinary people using their talents to do good in the world. And just like Batman’s Batmobile, their high-tech equipment derverves a proper spotlight! Next up is research group SURF with an X-ray supertool that helps them uncover secrets just below the surface.

Dit was VUB Kinderuniversiteit!

Dit was VUB Kinderuniversiteit!

Een elfjarige als laborant of klimatoloog, is dat niet een beetje jong? Een beetje veel te jong? Wat doe je in godsnaam met een 5e of 6e leerjaar op de universiteit? Heel wat meer dan je zou denken! Met hun waarom-vragen en onaflatende nieuwsgierigheid zijn kinderen...

Superheroes and Supergadgets

Superheroes and Supergadgets

Like most superheroes, scientists are just ordinary people using their talents to do good in the world. And just like Batman’s Batmobile, their high-tech equipment derverves a proper spotlight! First up is research group NAVI with their beloved ‘Seahorse’.