jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

jouw wetenschapsgids in de hoofdstad

South pole stories: 90 degrees south

Enkele honderden wetenschappers brengen ook dit jaar de feestdagen door op de Amundsen-Scott Zuidpoolbasis. Eén van hen is VUB onderzoeker Gwenhaël de Wasseige. Gwenhael De Wasseige doctoreert aan de Interuniversity Institute for High Energies IIHE (VUB-ULB). In het kader van haar proefschrift werkt ze aan de IceCube neutrino-detector, een telescoop die diep in het ijs van de Zuidpool is geplaatst en die de meest energetische astrofysische fenomenen van ons heelal bestudeert. Begin december vertrok Gwen op een missie naar Antarctica, met in haar reiskoffer drie experimenten van Belgische schoolkinderen en honderden postkaartjes van mensen die de onderzoekers een hart onder de riem willen steken.

Check deze pagina regelmatig voor foto’s en updates over de avonturen van Gwen op de Zuidpool!

Antarctikaartjes ready to leave the South Pole!

© Gwenhaël de Wasseige – IceCube/NSF

Penguins of the South Pole! © Gwenhaël de Wasseige – IceCube/NSF
A bit of Belgium in Antarctica! © Gwenhaël de Wasseige – IceCube/NSF

Antarctikaartjes onderweg!

De postkaarten in dit koffertje moesten achterblijven in België

De Antarctikaartjes zijn een succes! We verzamelden honderden postkaartjes voor de onderzoekers die de feestdagen op de Zuidpool doorbrengen. Deze kaartjes zitten nu in de bagage van Gwenhaël. Zij is nu onderweg naar Nieuw Zeeland om van daaruit verder te reizen naar de Zuidpool.

Uiteindelijk zonden meer mensen kaartjes in dan er teruggestuurd kunnen worden vanop de Zuidpool. Dat betekent jammer genoeg dat een aantal inzendingen geen Antarctikaartje terug zullen krijgen vanop de Zuidpool. We zijn druk aan het brainstormen wat we naar deze groep kunnen sturen als troostprijs.

And the winners are….

De winnaars van de experimentenwedstrijd zijn bekend! Deze experimenten zullen door Gwen uitgevoerd en gefilmd worden op de Zuidpool. Zullen de resultaten op Antarctica verschillen van de metingen die door de leerlingen in België gemaakt werden? Lees alles over de wedstrijd op deze pagina.

Het Lucernacollege in Antwerpen: Het magnetische veld van de aarde

De leerlingen van het 6e jaar secundair bedachten een reeks kleine experimenten om de verschillende onderdelen van het magnetisch veld van de aarde te bepalen. Op Antarctica, zo dicht bij de magnetische pool van de aarde, zullen de resultaten waarschijnlijk grondig verschillen van de waargenomen resultaten in België.

Het Athénée Royal in Aywaille: De geheimen van water

De leerlingen van het eerste jaar secundair onderzochten de geheimen van water in België door een beker water een week buiten te plaatsen. Zij volgden de ontwikkeling van de temperatuur en het gewicht van de beker water. Ze observeerden ook de draaikolk waarmee water doorheen een gootsteen stroomt. Welke resultaten zal dit experiment in Antarctica opleveren? Het is zeker dat water nog lang niet al zijn geheimen heeft prijsgegeven.

De Ingenium School in Tervuren: De elektromagneet

De studenten van het 6e leerjaar bouwden met een batterij, enkele ijzeren spijkers en koperdraad een elektromagneet. Ze telden hoeveel metalen paperclips blijven “plakken” door de kracht van de magneet. Zal een herhaling van dit experiment op de Zuidpool dezelfde resultaten geven?

Today : 90 degrees South meeting! Winner announcement on Dec 1st!